Arbeidsmatige dagbesteding

Arbeidsmatige dagbesteding

Arbeidsmatige dagbesteding kenmerkt zich door begeleiding in de groep. Het is vaak de eerste stap en kennismaking met het (opnieuw) werken. We bieden hierbij op een laagdrempelige en vooral leuke manier een vaste invulling van uw dag.
Bijvoorbeeld in onze keuken, kantine of winkel met al haar facetten. 

(Arbeidsmatige) dagbesteding in de keuken:

De wensen van onze deelnemers combineren wij met de behoefte van de buurt en haar bewoners. We investeren in de talenten en vaardigheden van mensen en weten hierdoor de verbinding te leggen. Door onze samenwerking met verschillende partners uit zowel het publieke als private domein bieden wij zekerheid en groeiperspectieven. 

Onze Ontmoetingshuis aan de Reeweg 79 in Hendrik-Ido-Ambacht beschikt over een professionele inrichting keuken en leent zich daarom voor het trainen van mensen. We leren mensen vaardigheden en ondersteunen zo in de ontwikkeling naar een eventueel betaalde baan. We bieden daarnaast praktische diensten voor de buurt zoals het schoonmaken van de omgeving etc.

Naast onze vaste team werken wij met ervaringsdeskundige en vrijwilligers welke de deelnemers ondersteunen bij de werkzaamheden. Vrijwilligers zijn voornamelijk mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Doordat onze vrijwilligers een rol te geven in de activiteiten bieden we maatwerk en passende dagactiviteiten of de mogelijkheid tot het volgen van een resocialisatietraject. De werkzaamheden in het Ontmoetingshuis worden verricht in een arbeidsmatige of belevingsgerichte omgeving.

Wat ons tot een succes maakt is dat de betrokkenen en medewerkers gekenmerkt worden door hun inzet, lef en kennis van de lokale situatie. Daarnaast bieden we een breed draagvlak doordat we samenwerking zoeken met diverse partners. Onze visie laat zich het beste omschrijven als ‘’meedoen’’, liefst in de vorm van kleinschalige pilots waar Ontmoetingshuis er één van is. Deze aanpak geeft ons de ruimte tot experimenteren en bijstellen waardoor we kunnen werken vanuit de wensen van de deelnemers.  

We gaan samen met de deelnemers op zoek naar hun krachten en mogelijkheden, niet op hun beperkingen. Deze insteek maakt dat deelnemers “empoweren” (in hun kracht zetten) en zorgt ervoor dat we open staan voor iedereen die baat heeft bij de activiteiten. 

We zijn trots op onze combinatie van verschillende doelgroepen. Wij geloven dat de mix tussen de deelnemers en vrijwilligers meerwaarde geeft. Doordat Nieuwe Hoop Werkt een breed scala aan activiteiten aanbied maken wij de verbinding tussen zorg, welzijn en commerciële activiteiten. Dit heeft als voordeel dat we van elkaars kennis en ervaring gebruik kunnen maken en dat er een kwalitatief en gevarieerd aanbod is voor deelnemers. 

Alle deelnemers worden bij aanvang van de begeleiding expliciet gevraagd naar de wensen waarop wij het aanbod en de begeleiding afstemmen. Vaak zijn er in het netwerk van de deelnemer betrokkenen die van waarde kunnen zijn. We stellen samen een zorgplan op waarmee we de voortgang monitoren in termen van zelfregie en ontwikkeling. De kwaliteit van zorg wordt gemonitord met het HKZ-model.

In onze kringloopwinkels in Dordrecht en Rotterdam werken verschillende mensen in dagbesteding. Zo zijn er verschillende afdelingen waar mensen naar draagkracht verantwoordelijkheid dragen. Denk hierbij aan koffie zetten voor gasten, schoonmaken, werkzaamheden in de keuken, op de kledingafdeling, in het sorteercentrum, het magazijn of op de vrachtwagen.