Kringloop inspiratie Deel 2 – “Maak van je gitaar een kastje aan de wand”

Kringloop inspiratie Deel 2 – “Maak van je gitaar een kastje aan de wand”

Kringloop inspiratie Deel 2 – Maak van je gitaar een kastje aan de wand

Ik moet bekennen, ik bevind me soms in zeven sloten tegelijk. Prioriteiten stellen in mijn taken lijst is niet altijd mijn sterkste kant en ik stapel met gemak 6 tijdrovende projecten op elkaar. Daarnaast is het werken in de kringloop een beetje het zelfde als een kind in een speelgoed winkel er zijn zoveel idèen en mogelijkheden. Een jaar geleden kregen we een oude  gitaar binnen. Er zijn nogal wat collega’s die prachtig gitaar kunnen spelen maar dit exemplaar was kromgetrokken. Aan het einde van de dag nam ik het ding mee naar huis vastbesloten om een leuk knutselproject op te starten. Afgelopen week vond ik hem stoffig in het hoekje van mijn rommelkamer terug. Het slachtoffer van te veel leuke projecten.

Nu was ik ooit wel heel subtiel begonnen de bovenkant van de gitaar los te krijgen, les nummer 1 in dit project de bovenkant van een gitaar los zagen is geen goed plan. Het duurde eeuwen voor ik met het kleine plint zaagje een paar centimeter los kreeg. Dus ik besloot het hele project nog 1 kans te geven, door een harde ruk te geven aan het loszittende gedeelte. En voor ik het wist had ik de hele bovenkant in mijn handen. Daar krijg je energie van! Overigens vertel ik je hieronder wat de handigste manier is om je gitaar te demonteren!

En hoe je dus dit super stoere orginele kastje kunt maken !

Benodigheden:
 • Gitaar accoustisch
 • Stevig plamuurmes
 • Hamer
 • Schroevendraaier (platbek)
 • Gesso ( acryl primer) (wat is dat?)
 • Restjes verf of verf naar keuze (lak/acryl)
 • Mocht je acryl gebruiken heb je een vernis nodig (op acryl basis)
 • Rest hout/ plankjes ik vond een lat van een oude lattenbodum in mijn schuur,
 • Je kan natuurlijk een nieuw plankje halen, maar met creatieve oplossingen kom je een heel end!
 • Je oude houten snijplank werkt ook prima! (en die zijn volop te vinden in de kringloop!!!)
 • Schuurpapier (fijn)
 • Zaag
 • Schroefjes (4 stuks)
 • Schroeftol (maar je kan ook lijm gebruiken)

Stap 1. Verwijder de snaren

Begin met het verwijderen van de snaren.

Je draait de stemschroeven los aan de bovenzijde en kunt de snaren los draaien, mijn gitaar was wat oud dus ik moest wat moeite doen om de geroeste snoeren los te wrikken.

Stap 2. Verwijder de bovenkant van je gitaar      

Als je de gitaar vanaf de zijkant bekijkt zie je een naad lopen langs je hele gitaar hiertussen zit een lijmlaagje die de bovenkant verlijmt met de rest. Zoals ik eerder vertelde ben ik eerst begonnen met het inzagen van de gitaar op deze lijn. Maar dan zaag je door het hout, en dat valt vies tegen. Daarnaast beschadig je heel snel je randen! Wat je het best kunt doen is je plamuur mes tussen dit laagje in proberen te friemelen. Eventueel met behulp van je hamer door wat tikjes te geven. Ik heb bijvoorbeeld een paar keer mijn platbek schroeven draaien zachtjes in het naadje getikt. De lijm laat dan vrij makkelijk los. Durf je wat meer geweld te gebruiken? Ik heb vanaf de binnen kant (dat ronde gat) flink wat kracht gebruikt toen ik eenmaal wat stukjes los had. De lijm verbinding blijft de zwakke plek dus dat ging erg snel!

Stap 3. De blokjes

Nu je de bovenkant hebt verwijderd, zie je kleine houten blokjes rondom je gitaar aan de bovenzijde, je kunt er voor kiezen deze te verwijderen. Je trekt ze er zo af met je handen. Ik heb er een aantal laten zitten omdat het wel handig is met het uitmeten en dragen van je plankjes.

Stap 4. Schuren maar!

Pak je schuurpapier en ga losjes over de randen van je gitaar heen. Ik ben niet zo heel perfectionistisch met klussen. En mijn randen waren vrij gaaf. Maak met de stofzuiger wel eventjes de binnenkant stofvrij.

Stap 5. Meten is weten maar een losse pols werkt prima!

Pak nu je houten plankje, ik heb dit met een enorme losse hand gedaan. Het plankje op de gitaar gelegd, gekeken waar ik hem wilde bevestigen. En langs de binnenzijde van de gitaar een streepje getrokken op het plankje. Daarna leg je het plankje met het net getrokken streepje op de plek waar je het 2de plankje wilt in je gitaar en meet je het kortste plankje op de zelfde manier af.

Wil je dit preciezer doen dan kun je natuurlijk ook de binnenkant van je gitaar opmeten en die maten over zetten op je plank. Ik liet het plankje zoveel mogelijk steunen op de houten blokjes die achtergebleven waren in de gitaar. Ook hier ben je een precieze klussen dan kun je de plankjes ook precies recht hangen door middel van een waterpas, en de plek waar je plakjes komen netjes aftekenen. Maar zoals gezegd ik ben een go with the flow klusser en niet heel precies 🙂

Stap 6. Zagen zagen

Zaag je plankjes op maat. Steken je planken uit de gitaar? Je kunt deze dan smaller zagen of ik vond een wat ruwere look leuk, en heb wederom de platbek schroevendraaier gepakt (pak alsjeblieft wel een oude want anders is man lief niet blij met je !) en deze op een paar plekken in het hout geslagen, het hout splijt dan open, en krijgt een wat stoere look. Let wel echt heel erg stuurbaar is dit niet. Ik heb de diepte van de gitaar even ruw afgetekend en die lijn gevolgd met de schroevendraaier maar hij splijt open op de groeiringen, de nerf van het hout

Stap 7. Style bepalen

Je kunt nu kiezen de binnenkant van je gitaar zo te laten, of bijvoorbeeld alleen je plankjes te schilderen. Wil je gaan voor een super strak eindresultaat dan gebruik je eerst een grondverf voor hout en daarna een lak. Wil je de buitenkant van je gitaar schilderen? Let erop dat daar een flinke lak laag op zit, je kunt dit denk ik het beste doen door een grondverf voor kunststof te gebruiken en daarna af te lakken. Je zou ook spuitverf kunnen gebruiken maar zelf ben ik daar niet zo heel behendig in en eerdere ervaring leert dat er in mijn geval meer oranje verf op de vloer terecht kwam dat op de plank die ik aan het schilderen was 🙂 niet heel handig.

Overigens kun je ook creatief zijn met stofjes/ restjes behang! Of zelf leren lapjes die je om je plankjes bevestigd!

Stap 8. Schroeven maar! (of lijm dat mag ook) 

De plankjes hield ik op de plek waar ik ze had afgemeten, vervolgens door de buitenkant van de gitaar heb ik met een kleine schroeftol 4 kleine schroefjes in de plankjes geschroefd gewoon aan elke kant 1 was voldoende en ja ook hier de losse pols werkt prima 🙂 Je kunt je plankjes ook met houtlijm bevestigen in dat geval moet je hierna de lijm even goed uitlaten harden voor je verder werkt.

Stap 9. Nog één keer met de kwast rond

Plankjes op zijn plek? Schroefjes erin? Bijna klaar! Nog 1 x een flinke ronde maken met je verf kwast. Ik heb de verf lekker dik aangezet langs de wanden van de houten plankjes. En omdat latex erg snel droog kon ik met gemak alles snel bijwerken wat al droog was. Ik besloot mijn plankjes ook met de 2de laag verf mee te nemen. Gebruik je lak op je grondwerk dan heb je iets meer geduld nodig anders droogt je verf niet voldoende en trek je de vorige laag er weer vanaf. Gebruik je acryl of zoals ik een mix met latex en restjes acryl dan kun je sneller door werken.

Wil je de binnenkant goed kunnen afnemen met een doekje of water bestendiger maken, dan moet je na het werken met acryl of latex zoals ik wel even je gitaar aflakken. Doe dit met een transparante vernis voor acryl verkrijgbaar die heb je in matte afwerking of een glans laagje.

Stap 10. Finishing touch

Ik vond in de winkel een lichtsnoertje met kleine lampjes, die ik langs de achterkant van de plankjes kon wikkelen, en natuurlijk moest er een cactus in want hé je bent een hipster of niet!

Wees lekker creatief!

 

Deel dit bericht

Nog meer nieuws

Corona Update (3 november ’20)

LAASTE UPDATE: 3 november 2020 – De komende weken is Nieuwe Hoop ‘gewoon’ geopend in al onze vestigingen. Uiteraard zullen we de veiligheid van onze klanten en medewerkers waarborgen door de juiste maatregelen te nemen. Bij Nieuwe Hoop staan de gezondheid en…

Kerst is aangebroken in Dordt!

Lieve mensen. We maken geen grap als wij zeggen dat we de grootste, mooiste, voordeligste kerstwinkel van Dordrecht en omgeving zijn. Kijk even wat een plaatjes! Het hele jaar door verzamelen we kerst spullen om 1 keer per jaar he-le-maal…