Kringloop inspiratie Deel 2 – “Maak van je gitaar een kastje aan de wand”

Kringloop inspiratie Deel 2 – “Maak van je gitaar een kastje aan de wand”

Kringloop inspiratie Deel 2 – Maak van je gitaar een kastje aan de wand

Ik moet bekennen, ik bevind me soms in zeven sloten tegelijk. Prioriteiten stellen in mijn taken lijst is niet altijd mijn sterkste kant en ik stapel met gemak 6 tijdrovende projecten op elkaar. Daarnaast is het werken in de kringloop een beetje het zelfde als een kind in een speelgoed winkel er zijn zoveel idèen en mogelijkheden. Een jaar geleden kregen we een oude  gitaar binnen. Er zijn nogal wat collega’s die prachtig gitaar kunnen spelen maar dit exemplaar was kromgetrokken. Aan het einde van de dag nam ik het ding mee naar huis vastbesloten om een leuk knutselproject op te starten. Afgelopen week vond ik hem stoffig in het hoekje van mijn rommelkamer terug. Het slachtoffer van te veel leuke projecten.

Nu was ik ooit wel heel subtiel begonnen de bovenkant van de gitaar los te krijgen, les nummer 1 in dit project de bovenkant van een gitaar los zagen is geen goed plan. Het duurde eeuwen voor ik met het kleine plint zaagje een paar centimeter los kreeg. Dus ik besloot het hele project nog 1 kans te geven, door een harde ruk te geven aan het loszittende gedeelte. En voor ik het wist had ik de hele bovenkant in mijn handen. Daar krijg je energie van! Overigens vertel ik je hieronder wat de handigste manier is om je gitaar te demonteren!

En hoe je dus dit super stoere orginele kastje kunt maken !

Benodigheden:
 • Gitaar accoustisch
 • Stevig plamuurmes
 • Hamer
 • Schroevendraaier (platbek)
 • Gesso ( acryl primer) (wat is dat?)
 • Restjes verf of verf naar keuze (lak/acryl)
 • Mocht je acryl gebruiken heb je een vernis nodig (op acryl basis)
 • Rest hout/ plankjes ik vond een lat van een oude lattenbodum in mijn schuur,
 • Je kan natuurlijk een nieuw plankje halen, maar met creatieve oplossingen kom je een heel end!
 • Je oude houten snijplank werkt ook prima! (en die zijn volop te vinden in de kringloop!!!)
 • Schuurpapier (fijn)
 • Zaag
 • Schroefjes (4 stuks)
 • Schroeftol (maar je kan ook lijm gebruiken)

Stap 1. Verwijder de snaren

Begin met het verwijderen van de snaren.

Je draait de stemschroeven los aan de bovenzijde en kunt de snaren los draaien, mijn gitaar was wat oud dus ik moest wat moeite doen om de geroeste snoeren los te wrikken.

Stap 2. Verwijder de bovenkant van je gitaar      

Als je de gitaar vanaf de zijkant bekijkt zie je een naad lopen langs je hele gitaar hiertussen zit een lijmlaagje die de bovenkant verlijmt met de rest. Zoals ik eerder vertelde ben ik eerst begonnen met het inzagen van de gitaar op deze lijn. Maar dan zaag je door het hout, en dat valt vies tegen. Daarnaast beschadig je heel snel je randen! Wat je het best kunt doen is je plamuur mes tussen dit laagje in proberen te friemelen. Eventueel met behulp van je hamer door wat tikjes te geven. Ik heb bijvoorbeeld een paar keer mijn platbek schroeven draaien zachtjes in het naadje getikt. De lijm laat dan vrij makkelijk los. Durf je wat meer geweld te gebruiken? Ik heb vanaf de binnen kant (dat ronde gat) flink wat kracht gebruikt toen ik eenmaal wat stukjes los had. De lijm verbinding blijft de zwakke plek dus dat ging erg snel!

Stap 3. De blokjes

Nu je de bovenkant hebt verwijderd, zie je kleine houten blokjes rondom je gitaar aan de bovenzijde, je kunt er voor kiezen deze te verwijderen. Je trekt ze er zo af met je handen. Ik heb er een aant